Kalite ve Güvenin Adresi..

Mergen'de Güvenilir Ellerde
Sepetim 0,00 TL
Amortisör

Araçlar sürüş esnasında birçok engebeden geçer. Bu engebelerin araca, sürücüye ve yolculara verdiği hasarın azaltılması için amortisör kullanılır. Titreşimle oluşan enerji, ısıya dönüştürülerek amortisör tarafından emilir. Bu sayede süspansiyonların zıplama atkisi azaltılır ve iyi bir yol tutuşu sağlanır.

Düzenli bakımı yapılan amortisörler, sürüş konforunu daha da arttırır. Araçların genel bakımı sırasında kontrol edilmesi gereken bölümlerden biri de amortisörlerdir.

İyi bir yol tutuş için amortisör bakımını ihmal etmeyin.

Amortisör Ne İşe Yarar?

Amortisör, araç tekerleklerinde yer alır. Bu parçalar, aracın gövde hareketini minimize ederek zıplamanın önüne geçer. Araç lastiklerinde dengeleyici bir kuvvet uygulayarak sağlam bir yol tutuş sağlar. Ön amortisör motor bölümünde yer alır. Ağırlıklı olarak far sistemiyle bağlantılı olup bozulması durumunda sorun yaratabilir.

Dengeleyici yapıya sahip amortisör, araçların dönüş sürecini yumuşatarak savrulma ve yuvarlanma gibi kazaları önler. Havalı amortisör yakın zamana kadar belirli otomobiller ve ağır yük taşıyan araçlarda tercih edilirken yeni nesil araçların neredeyse tamamında kullanılmaya başlanır. Havalı sistemde, yay yerine hava körükleri kullanılarak körüklerin dolma ve geri emilmesi sonucu sağlanır.

Araba amortisör çeşitleri aracın marka, model ve özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Kullanım amacı göz önünde bulundurularak seçilen amortisör, güvenli bir sürüş için oldukça önemlidir.

Amortisör Takozu

Amortisör takozu, süspansiyon ile şase arasında köprü kuran bir bağlantı parçasıdır. Farklı şekillerde isimlendirilen bu parça, amortisör ve lastiklerle beraber engebelerin yarattığı sarsıntıları önlemeye yarar. Bu parça, süspansiyon yayının tam orta noktasına yer alır.

Amortisör takozu sesi amortisörde bir arızaya işaret olabilir. Arka amortisör takozu sesi de aracın denge problemi yaşamasına sebep olabilecek arızaların göstergesi olabilir. Bilinenden farklı sesler duyulduğunda aracınızı mutlaka bir servise götürmeniz önerilir.

Amortisör Takozu Ne İşe Yarar?

Amortisör takozu, engebeli yolda sürüş sırasında yaylarda meydana gelen titreşimleri emerek etkisini azaltır. Bir tür süspansiyon bileşeni olarak bilinen amortisör, tekerleklerin dengeli hareketini de sağlar.

Aracın şasesine bağlanarak kullanılan parça, darbe emici özelliğe sahiptir. Aracın ağırlığını dengede tutarak yayların yönlendirmesine yardımcı olur.

Amortisör Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır?

“Amortisör takozu bozulursa ne olur?” sorusu ile arızanın anlaşılma biçimi benzerdir. Amortisör arızası, sürekli olarak sert darbelere maruz kalınca ortaya çıkabilir. Bu parçanın arızalanması durumu aracın süspansiyonları sertleşerek işlevsiz hale gelir. Özellikle engebeli yollarda ilerlenirken tekerleklerden gelen bazı sesler, amortisörün arızalandığına dair göstergeler olabilir.

Direksiyon döndürüldüğünde veya sürüş sırasında garip sesler duyulabilir. Viraj dönüşlerinde dengesini kaybeden araçta sarsıntılar meydana gelir. Direksiyon hareketi etkilenerek istenen performans alınamaz. Fren sırasında denge kurulamayarak araç öne doğru savrulabilir.

Arızalanan amortisör, şasi ve tekerleklerin bağlantısına da hasar vererek dengesiz bir sürüşe sebep olur. Lastikler dengesiz biçimde aşınır, hizaları bozulabilir ve istenenden farklı yönlere sapmalar meydana gelebilir.

 

 

Amortisörler Ne Zaman Kontrol Ettirilmelidir?

Mergen, kullanım yoğunluğuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, aracınızın amortisörlerini her 80.000 - 100.000 kilometrede bir kontrol ettirmenizi tavsiye eder.

 

Amortisör Değişimini Gerektirecek Belirtiler

Zaman içerisinde alınan darbeler sonucunda hasar gören amortisör, arızalandığında değiştirilmesi gereken önemli bir parçadır. İçerisinde bulunan gres yağının akması veya kuruması, takozun aşınmasına sebep olabilir. Amortisörün değişimi için belirli bir süre bulunmaz. Değişim vaktinin gelip gelmediğini anlamak için araçtan gelen seslere kulak verilmelidir.

Amortisörden veya hareket ettirilen direksiyondan gelen sert sesler, değişim vaktinin geldiğinin habercisi olabilir. Seslere kulak verilmemesi halinde araçta denge kaybı ve savrulma gibi problemler ortaya çıkarak hayati risk oluşturur. Bu nedenle belirtileri fark edip aracınızı vakit kaybetmeden servis noktasına götürmeniz gerekir. Yetkili personel, aracınızı kontrol ederek tamir veya değişim kararı verir.

Sürüş esnasında aşağıdakileri yaşıyorsanız amortisör bakımınızın zamanı gelmiş olabilir.

  • Virajlarda kötü yol tutuşu,
  • Sürüş konforunda azalma,
  • Daha fazla yakıt tüketimi,
  • Lastiklerin daha hızlı ve anormal şekilde aşınması,
  • Daha uzun fren mesafesi gibi durumlarda amortisör kontolünü mutlaka yaptırmanız gerekir.

Değişim kararı verildiyse amortisörün kullanım ömrünün tamamlandığı anlaşılır. Yeni bir parça ile aracınız daha iyi yol tutarken güvenli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Amortisör değiştirmek için takip edilmesi gereken bazı adımlar bulunur. Öncelikle yeni ve araca uygun parçalar alınmalıdır. Aracı düz zemine park ettikten sonra amortisör lastiklerinin bijonunda yer alan somunları gevşeterek kriko ile kaldırmanız önerilir. Lastikleri söktükten sonra ön amortisörlere motor bölümünden, arka amortisörlere ise bagaj bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bağlantıları kontrol edildikten sonra kolay bir sökme işlemi için pas sökücü kimyasallarla temizlenir. Temizlik adımından sonra amortisör civataları özenle çıkarılır. Ardından amortisör, bir anahtar yardımıyla süspansiyondan, alt ve üst civatalardan sökülür.

Süspansiyon, yukarı kaldırılarak yeni amortisör yerleştirilir. Cıvatalar takılıp sıkıldıktan sonra vidaların bağlantısı sağlanır. Amortisör takıldıktan sonra ise tekerlekler takılarak bijon somunu sıkılır.

Amortisör Patlarsa Ne Olur?

En çok merak edilen sorulardan biri de “Amortisörün patlak olduğu nasıl anlaşılır?” Amortisörün patlak olduğuna dair bazı belirtiler bulunur. Engebeli yollardan geçerken araçtan alışılmadık sesler duyulabilir. Amortisörde yağ sızıntısı oluşur ve araç esnerken bazı sesler duyulabilir.

Aracın yol tutuşu, hız arttıkça düşer. Yaylar esnemeye başlar. ESP ve ABS sistemlerinde arızalar meydana gelir. Direksiyon simidinde olağan dışı titreşimler ortaya çıkar. Araç lastikleri eşit olmayan biçimde aşınabilir.

Amortisörün bozulması veya patlaması durumunda araçta birtakım sorunlar ortaya çıkar. Ön amortisör patlarsa araç farlarında problem çıkarak güvenli sürüşü engeller. Süspansiyon sistemlerindeki aşınma hızla artar. Aracın frenleri zayıflarken fren mesafesi uzayarak kazaya sebep olabilir. Araçta dengesiz zıplamalar ortaya çıkabilir.

Lastikler dengesiz bir şekilde aşınarak yol ile teması sorunlu hale gelir ve aracın sarsılmasına sebep olur. Virajlarda savrulma riski artarak kazalara yol açar. Direksiyon sertleşerek hareket zorlaşır. Islak zeminlerde kayma riski ortaya çıkar. Bu sebeple amortisörlerin patlaması durumunda riske girmeyerek aracınızı yetkili bir oto tamircisine götürmeniz önerilir. Patlayan amortisör, yenisi ile değiştirilerek güvenli bir şekilde yolculuk etmeniz sağlanır.

Amortisör Tamiri

Farklı çeşitleri bulunan amortisörlerin, bazılarının tamiri yapılırken geri kalanı ise tek kullanımlık ürünlerdir. Uygun fiyatlı ve basit sistemli ürünleri değiştirmek tamir ettirmekten daha karlı olur. Tamir ettirmeye karar verdiyseniz bu işlemi yetkili bir personelin yapması daha doğru ve güvenlidir.

İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et